”Jag äter som en vuxen”

När min fru och jag började träffas så var hennes vänner nyfikna, inte bara på vem jag var, utan också på vad jag åt. Det kanske inte är det första man normalt frågar en ny bekantskap, så frågan riktades inte direkt till mig utan till min fru. Efter ”Vad jobbar han med?” kom alltså nästan oundvikligt följdfrågan ”Vad äter han?”

”Eh, han äter mat.. och han älskar choklad.”

Kakao är naturens gåva till folket!

Jag föredrar medelhavskosten om jag måste välja bland dieter, och jag mår bra av kost baserat på kött och fisk (ej griskött). Jag är mycket skeptisk till spannmål (speciellt gräs) som huvudföda och jag föredrar animaliska källor för protein och fett.

Trots mina synpunkter om vad jag tror är bäst, så äter jag även vegetarisk mat av gammal vana, jag växte trots allt upp på en i huvudsak vegetarisk kost samt fisk och mjölkprodukter. Jag åt väldigt sällan kött som barn och det var en upplevelse att vänja sig vid det som tonåring när jag började bestämma allt mer själv vad jag ville äta. Jag var ändå stark som barn, och förhållandevis frisk, så jag tror att en i huvudsak vegetarisk kosthållning med fisk och mjölkprodukter fungerar väl om man nu av olika skäl vill undvika äta just kött. Det är en sak vad som visat sig vara bäst i test, och en annan sak vad som ändå är helt ok. Fisk vore nog förresten den allra bästa fett- och proteinkällan om inte haven och sjöarna var så förorenade och fulla av plast.

Eftersom jag inte växte upp på kött finns det fortfarande lite begränsningar för vad kött jag tycker om. För om jag äter nästan vad som helst i fiskväg, så är min köttkonsumtion begränsad till i huvudsak nötkött (svenskt eko) och vilt kött. Jag tycker helt enkelt inte om griskött och jag tror inte just gris är så hälsosamt. Lamm är gott om det är bra tillagat. Detsamma gäller fågel. Min fru lagar ofta kyckling. Jag tror att fågel, som t.ex. kyckling, är bra mat om det är uppfött under goda förhållanden, och jag äter mycket ägg. Kravmärkta förstås.

Mitt enkla recept på äggröra: 3-4 ägg, liten skvätt mjölk, svartpeppar, salt och kanel.

Mina kosttillskott består av kreatin, EEA och en PWO från Strength Nutrition kallad Rebuild. Jag tar även fiskolja och under vintern tar jag D-vitamin.

Min favoriträtt är ugnsbakad laxfilé ihop med en sallad på spenat, gurka och avokado dresserat med citron och olivolja.

Jag har 5 stycken grundprinciper som jag tror bidrar till en frisk och stark kropp

  1. Jag snålar aldrig på mat. Jag köper bara det jag tycker har bra kvalitet och som är gott att äta. Ekologisk mat dominerar hemma i köket, det är ofta godare och innehåller bevisligen mindre gifter. Värt varenda spänn!
  2. Jag dricker nästan bara vatten, kaffe och te. Som barn drack jag mycket saft och juice, men jag slutade med det när jag flyttade hemifrån för att spara pengar och vande mig vid att dricka vatten till maten. En vana jag sedan dess hållit fast vid.
  3. Jag äter väldigt sällan skräpmat (tänk hamburgerkedja) och nästan aldrig färdiglagad fryst mat.
  4. Jag äter väldigt sällan godis – ja, förutom choklad förstås.
  5. Jag dricker ganska lite alkohol. En och annan liten whisky slinker gärna ned en fredagskväll, men ungdomsfestandet har jag sedan länge lagt av med.

Principerna kan sammanfattas till en enkel grundläggande matfilosofi som Dan John uttryckte så träffsäkert: Jag äter som en vuxen!


Vad säger forskning?
Det är välkänt inom forskningen att upptaget av näringsämnen är bättre från animaliska källor. Det betyder kort och gott att du tar upp mer av näringen och proteinerna som finns i kött eller fisk än vad du tar upp av det som finns i t.ex. vete. Dessutom är sammansättningen av proteiner bättre i animaliska källor. Detta är fakta! Så vill man vara säker på att få i sig nog med proteiner så är kött, fisk, fågel samt mjölkprodukter helt enkelt en bättre källa för den som tål dessa födokällor (vilket gäller dom flesta). Allra bäst upptag av protein har ägg och vassleprotein kunnat visa. 

Även animaliska fettkällor har fått oförtjänt mycket skit de senaste decennierna. Nu har forskning visat gång på gång att animaliskt fett är hälsosamt. Det enda man bör se upp med är processad mat, och det gäller ju faktiskt även växtbaserad föda.