Proteindrinksrecept

För att bygga muskler behövs det proteiner.

Hur mycket som behövs är omdebatterat. Det finns rekommenderade nivåer från 1,2 g/kg kroppsvikt upp till 2 g/kg, och därutöver.

Jag som väger knappt 80 kg skulle då behöva 96-160 gram om dagen. Det kan jämföras med medelintaget i Sverige som ligger på ca 100 gram om dagen. Den siffran säger dock inget om upptaget, alltså vad kroppen tar upp från maten. Det finns forskning som säger att upptaget sällan överskrider 20 gram från en måltid. Det kan förklara vikten av att sprida ut proteinintaget under dagen. Dessutom är upptaget olika stort beroende på livsmedel.

Hur som helst. För att tillgodose kroppen med tillräcklig mängd proteiner är det vanligt att blanda proteindrinkar. För ett par år sedan fick jag ett tips på en hemmablandning av en god vän. Det är ett recept han läste i nån tidning, minns inte vilken. Nyligen läste jag ett par böcker av Arnold Schwarzenegger, och förstod då varifrån huvudreceptet egentligen härstammar. Japp, Arnold själv, du kan hitta drinkrecept i slutet av denna bok. Ingenting är nytt under solen. Det är iallafall ett gott recept och är du orolig för vad dom flaschiga pulverburkarna egentligen innehåller så kan det här vara ett säkert alternativ.

  • 1-2 st ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • valfri smaksättning

Den bästa källan för proteiner är ägg. Det beror på att ägg innehåller alla de proteiner vi behöver, och att upptaget av proteiner från ägg är bättre än de flesta andra livsmedel. Ägg används ofta som standard vid mätningar av proteinupptag av andra livsmedel. Det är dock ett missförstånd att bara äggvitan bör användas. Det mesta av proteinerna finns faktiskt i äggulan, och då ägg även är en bra källa för fett så bör hela ägget konsumeras, inte bara äggvitan eller för den delen äggulan.

En annan fantastisk bra källa för proteiner är vassleprotein. De bästa proteinpulver, i mitt tycke, som finns på marknaden består av vassleprotein. Precis som ägg innehåller vassle alla proteiner som behövs och upptaget är nästintill lika god.

Jag föredrar banan, blåbär och o´boy som smaksättning på min drink. Jag gillar inte grädde, och jag använder gärna vassleprotein. Mitt eget recept ser då ut så här:

  • 1-2 ägg DSC00282
  • 2-3 dl mjölk (laktosfritt)
  • 1-2 skopa vassleprotein
  • 1/3 banan (eko)
  • 1 handfull blåbär
  • o´boy

Det innehåller mellan 20 och 30 gram proteiner samt 250-300 kcal, beroende på antal ägg och mängden proteinpulver.

The New Encyclopedia of Modern Bodybuilding, Arnold Schwarzenegger