1.5 squats

En och en halv knäböj, 1.5 squats, är en styrkeövning för att stärka den djupa delen av en knäböj vilket bidrar till bättre knästabilitet.

Om du inte klarar djupa knäböj kan du börja med att gå ner så djupt du klarar, stanna där i 3-5 sekunder innan du reser dig igen. Jobba dig sedan nedåt. 

Utförande: Du startar som vanligt vid en knäböj. Sänk dig långsamt till djupt läge, kom upp till en halv knäböj, stanna i det läget några sekunder, sänk dig till djupt läge igen, res dig sedan hela vägen till toppen. Då tiden för varje repetition är längre än vid vanlig knäböj så utförs normalt betydligt färre repetitioner. Kör 1-3 repetitioner per set.

Funkar utmärkt med kettlebell (goblet squat) eller utan vikt (body squat) för att lära sig djupa knäböj. 

Vid en djup knäböj aktiveras muskelmassan kring knäleden till högre grad jämfört med en grund knäböj. Det ger bättre stabilitet och kontroll av knäleden. Ökad styrka vid djupa knäböj kan minska skaderisk och ge bättre prestation i hopp och löpning, så det är ingen förlust att lägga tid på djupa knäböj. Grunda knäböj tränar framför allt muskulaturen kring höftleden, men ger tyvärr inte tillräckligt med träning för knäleden. Jag lägger därför ingen tid på [tunga långsamma] grunda knäböj. Jag anser också att långsamma djupa knäböj bör komplettera explosiv träning som hopp och frivändningar. Först när du har tillräcklig kontroll, rörlighet och styrka i djupa knäböj kan du utveckla din fulla potential i hopp och löpning.

Med det sagt: bara för att vissa övningar sägs vara bäst för prestation så gör inte misstaget att strunta i andra övningar som också har god effekt på prestation. Du kommer aldrig kunna prestera bättre än vad din svagaste punkt tillåter. Det är helheten som avgör.