Petersen step-up för knästabilitet

Petersen step-up är en standardövning i mina program för knäkontroll och benträning.
Övningen tränar vastus medialis oblique (VMO), den inre lårmuskeln. Just den muskeln är speciellt viktig för knäkontroll och ofta ganska underutvecklad hos många människor, förmodligen på grund av ett stilla och fridfullt softande framför TV:n (eller nåt). En välutvecklad VMO ses som en kraftig puckel på insidan av knäleden.

Utförande
Stå med en fot på en step-up (eller trappsteg) och en fot på golvet. Du ska stå med den nedre foten lite framför den övre foten, så du måste ha steppen antingen vid sidan om dig, eller bakom dig. Tänk på att höftleden bör vara helt rak genom rörelsen, i linje med golvet, du får alltså inte vicka på höften. Du står med fördel på tå (på brädan) och pekar knät utåt, på så vis får du en bra aktivering i VMO. För att undvika stampa ifrån med nedre foten så kan du lyfta lite lätt på tårna. Lägg all vikt på övre foten (brädan).

Kraften ska kännas i den inre lårmuskeln, på insidan av knäleden.

Här är en bra videodemonstration av ingen mindre än Strength Sensei himself, Charles Poliquin.