Glöm inte skenbensmuskeln

Tibialis anterior, alltså skenbensmuskeln, är en antagonist för vadmusklerna.

En svag skenbensmuskel kan vara en delorsak vid benhinneinflammation. Muskeln hjälper till att stabilisera skenbenet och motverkar att skenbenet flexas en aning vid löpning. För att bibehålla visst mått av styrkebalans i underbenet så rekommenderar jag starkt att utföra tålyft ihop med tåhäv (eller vadpress). Det behövs ingen direkt utrustning, även om det finns specialdesignade anordningar.

Gör så här: efter varje set av tåhäv (eller vadpress) så vänder du dig om, ställ dig med hälarna på en eventuell tåhävsplatta, sänk tårna så långt du kan så framsidan av underbenet stretchas, lyft sedan tårna så högt kan mot knäna och håll ett par sekunder, upprepa 15-20 repetitioner.

OBS: se till att inte gunga fram och tillbaka, böj lätt på knäna, lås kroppen i position och se till att endast underbenets framsida jobbar.