Kronlyft för bålstyrka

Kronlyft korrekt utfört tränar ländrygg, bröstrygg och mage. Det vill säga bålen.

Du kan använda en säkerhetsbur (power rack) eller lyftboxar. Placera säkerhetsbalkarna eller lyftboxarna på en höjd så att stången i startposition ligger strax under eller strax över knäna. Stången ska ligga död i startposition vid varje repetition. Var noga med hållningen och musklernas anspänning genom hela lyftet. Lås axlar/skuldror, knip ihop arslet, dra ihop magen och tryck ifrån golvet. Använd gärna bälte vid den här övningen. Tänk då på att ”fylla ut” bältet åt alla håll vid anspänningen. Det skapar ett jämnt stabiliserande tryck runt ryggraden.

Vid kronlyft kan du normalt använda mer vikt än vid vanliga marklyft. Det är också därför extra viktigt med säkra lyft, alltså god hållning och anspänning genom hela lyftet. Lägg försiktigt tillbaka stången. Tänk att du lyfter och sätter ner en tung vas på en glasbord.

Tips: Innan lyftet kan du spänna till höftböjarna. Det hjälper dig att få till en bra hållning. Genom en antagonistisk reflex aktiveras då även skinkmusklerna (alltså höftsträckarna).

Kronlyft går att kombinera med t.ex. rygglyft i superset.

A1. Kronlyft, 3 x 6-8
A2.Rygglyft, 3 x 8-10