Fördelar med tung styrketräning

Muskelfibrer av typ 2 är oftast de fibrer som ryker först vid muskelförtvining (sarcopenia). Sarcopenia är speciellt vanligt bland stillasittande äldre personer, både män och kvinnor. Muskelfibrer av typ 2 används bara vid tyngre belastning.

Exempel på träningsformer som utvecklar typ 2 fibrer: styrkelyftning, tyngdlyftning och sprintlöpning.

Styrka och snabbhet är beroende av välutvecklade muskelfibrer av typ 2 så det är viktigt även för idrottare att träna dessa. För att bygga upp typ 2 fibrerna så är typisk bodybuilding ihop med tung styrketräning en bra kombination.

Att muskelfibrer av typ 2 (snabba fibrer) riskerar att förtvina beror på att de inte används tillräckligt mycket. Dessa muskelfibrer används bara vid tyngre lyft och snabba sprintrusher.

Tyngre belastning sätter också krav på en större rekrytering av muskelmassan. Det vill säga en större andel av den totala muskelmassan måste vara med och hjälpa till. Styrka är beroende av denna förmågan. En otränad person som sällan tar i har en mycket låg förmåga att ”samla muskelkraft”.

Nervsystemets signalbanor förstärks vid tyngre träning. Förmågan att samla muskelkraft förbättras.

Koordinationen förbättras vid tyngre träning. Olika muskler måste samspela för att tillsammans klara belastningen vid tunga lyft. Stabilitet och balans förbättras.

För att vända på det hela kan man säga följande: Om du undviker tung träning så försämras din styrka, din koordinationsförmåga, stabilitet och balans i snabbare takt när du åldras. Med tung träning kan du bibehålla din styrka i betydligt större grad.