Frontböj

Frontböj, eller front squat om du så vill, har seglat upp på topplistan av mina favoritövningar. Jag tycker den är lite skonsammare för knäna och ryggen än den vanliga knäböjen. Frontböj är dessutom en bra stödövning för tyngdlyftning.

Det var omöjligt för mig att fånga en frivändning i djupt sitt innan jag tränade frontböj.

Jag ökade min rörlighet avsevärt mycket när jag började med frontböj. Jag hade stora bekymmer i början, men undan för undan blev rörligheten bättre och bättre. Nu föredrar jag frontböj framför vanlig knäböj, fast jag förespråkar att köra båda. Din maxprestation i frontböj bör uppgå till ca 85 % av din vanliga knäböj. Då har du en god styrkebalans mellan de båda övningarna. Skulle den ena eller den andra diffa från balansen så vet du vilken övning du bör fokusera på för tillfället.

Jag kör ofta tre set med frontböj följt av två set vanliga knäböj.

Armbågarna bör peka rakt framåt genom hela rörelsen. Stelhet i bröstryggen kan göra det lite besvärligt. Det kan vara ett tecken på svag bröstrygg, eller bara att du helt enkelt är ovan med hållningen. Prova brösta upp dig ordentligt, och tänk att stången ska vila på axlarna och inte armarna. Du kan även prova greppa stången med tre, eller två fingrar. Prova också att stretcha armarna på följande sätt: håll en stång bakom huvudet, peka armbågarna framåt och gunga lite lätt på stången. Det kan ibland ta lite tid innan hjärnan förstår sig på hållningen, så ge inte upp bara för det känns lite motigt i början.

Mycket bra övning för magen!