Eleiko Strength Coach, steg 1

I förra veckan var jag iväg på kurs hos Eleiko i Halmstad. Kände att det var dags att utforska tyngdlyftningens underbara värld.

Det var inte bara för egoistiska skäl dock, mina kunder började argumentera för saken. ”Åk och lär dig nu, så du kan lära oss sen.” Ungefär så lät det. Det är roligt med engagerade kunder!

Kursen Eleiko Strength Coach (ESC) är uppdelad i flera steg, och förra veckan var jag iväg på steg 1. Under tre dagar fick vi utforska tyngdlyftningens grundrörelser, och hur man kan bana in rörelserna med enklare övningar. Vi diskuterade även mycket kring tränarrollen. Allt under ledning av Lisette Lindsjö från Olympic Lifting School. Märk att jag säger ”utforska”. Utforska tycker jag nämligen är en mer riktig beskrivning än ”lära sig” när det gäller upplevelsen av denna kurs. Så har det även varit med andra kurser hos Eleiko som jag deltagit i. Naturligtvis lade kursledaren Lisette fram sin syn, och sin filosofi och vissa saker är ju som det är, men kursdeltagarna fick ändå chansen att utforska och diskutera istället för att bli ”korvstoppade” med ”fakta”. När man får chansen att utforska en sak, så är det ofta lättare att se vad experten menar. Jag gillar den typen av pedagogik. Precis som vid tidigare kurser hos Eleiko var diskussionerna öppna och stämningen god. Kanske har jag haft tur, men som man brukar säga – en gång är ingen gång, men två gånger är en vana.

Det mest intressanta, och roliga, jag kom fram till i min ”utforskning” under dessa dagar var att det visst är möjligt att lära sig tyngdlyftning fastän man hunnit bli lite äldre. Jag lyckades för första gången utföra en ”djup frivändning”, alltså fånga upp stången i en djup knäböj. Det var något jag inte trodde mig vara möjligt i mitt fall. Det gick efter en serie av enklare övningar som steg för steg banade in rörelsen. Det var en riktigt skön upplevelse!

Ser nu fram emot ESC steg 2.

Länk till fler bilder från kursdagarna: Olympic Lifting School

13346528_1039355906118800_79785968003114959_n

Här övar jag, och blir coachad, på utfallssteg med stången på bröstet. Foto: Lisette Lindsjö, Olympic Lifting School, klicka på bild för fler foton.